Osnovne enote

Kaj je značilnost multimedijskega računalnika? Poleg zmogljive grafične kartice potrebujejo še dober zaslon, hiter in zmogljiv procesor, velik pomnilnik, kvalitetno zvočno kartico, mikrofon, zvočnike in kamero. Danes so vsi računalniki multimedijski, razlikujejo se le po številu in kvaliteti vključenih multimedijskih enot. Tudi multimedijski računalnik sestavljajo štiri osnovne enote: vhodne enote, centralna procesna enota, izhodne enote in pomnilnik.

 

Model računalnika

 

Vhodne enote podatke posredujejo računalniku. Ob osnovnih vhodnih enotah (tipkovnica, miška) sodijo k multimedijskemu računalniku še mikrofon, digitalni fotoaparat, kamera in optični čitalnik.

Centralna procesna enota (procesor) mora biti zelo zmogljiva, saj prikaz premikajoče slike in predvajanje zvoka zahtevata od računalnika pretok in obdelavo velikih količin podatkov. Enako velja tudi za notranji in zunanji pomnilnik (disk, CD, DVD pogon …).

 

Ob osnovnih izhodnih enotah (zaslon, tiskalnik) sodijo k multimedijskemu računalniku še zvočniki in slušalke, v zadnjem času pa tudi LCD projektorji ali prikazovalniki večjih dimenzij.

Poleg multimedjiske strojne opreme potrebujemo še multimedijsko programsko opremo. Prva programska oprema so bile predvsem igre, z razvojem prvih zgoščenk (CD-ROM – pomnilne enote, predvidene le za branje) pa so založniške hiše začele razvijati leksikografske programe – elektronske enciklopedije, multimedijsko zasnovane izobraževalne programe … Za multimedijsko programsko opremo je značilno, da lahko vsebuje veliko količino besedila, slik, zvoka, animacij in videoposnetkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja